:: Allahumma solli a'ala Saidina Muhammad

Bercinta hingga ke syurga.. Ameen

Daisypath Anniversary tickers

Tuesday, November 10, 2009

KISAH


Penulis diberi ruang masa untuk menyelak SOLUSI keluaran terkini. Asyik sungguh penulis membaca. Majalah yang banyak mengandungi input yang bermanfaat. Penulis ingin berkongsi satu cerita.. ada pengajaran yang boleh diambil..

Apabila Beruk Menjadi Hakim..

Tupai dan tikus bergaduh berebut sebiji pisang yang mereka temui bersama. Beruk di atas pokok melihat gelagat mereka. Beruk tersebut menghampiri mereka.

“Biar aku yang mengadili.. biar aku menjadi hakim”

Tikus dan tupai bersetuju.


Tanpa mengenali tentang asal-usul beruk, mereka meletak kepercayaan untuk beruk mengadili mereka. Beruk dengan sengaja menggigit untuk membahagikan melebihkan salah satu dari dua bahagian.“Ini tidak adil” Kata tupai. “Kenapa aku dapat bahagian yang sedikit”.
Beruk mengambil kembali kedua-dua bahagian dan mengukur kembali. Dia memakan sedikit bahagian yang terlebih. Tetapi dengan segaja tidak membahagian sama rata.

Disebabkan tidak puas hati, perkara yang sama dilakukan oleh mereka sehinggalah habis pisang tersebut.. Berut berlari ke atas pokok. Tindakan beruk itu membuatkan tikus dan tupai menyedari bahawa mereka telah tertipu.

Pengajaran : Fikir-fikirkan.. =)1 comment:

HUDA AFIQAH HASHIM said...

salam kembara.

criter yg menarik. :-)
syukron ya ukhti.

"Al-Muhasibi : Tiap-tiap sesuatu ada nilainya, nilai manusia ialah akal dan nilai akal ialah sabar."