Salam Ramadhan.. nei resepi best dari kak sarah sempena ramadhan...memang best..... tq kak sarah..=)
AIR ASAM MANGGA HAMIDAH( Untuk IKAN PARI BAKAR )
Bahan-bahan
1 biji mangga muda [parut]5 tangkai cili merah10 tangkai ciliapi4 cm belacan1/2 cawan air asam jawa
Cara Memasak
1. Masukkan semua bahan kecuali mangga dalam blender dan mesinkan sekejpa.2. Masukkan dalam mangkuk dan gaulkan dengan mangga muda.3. Hidangkan dengan ikan bakar.
Bahan-bahan
1 biji mangga muda [parut]5 tangkai cili merah10 tangkai ciliapi4 cm belacan1/2 cawan air asam jawa
Cara Memasak
1. Masukkan semua bahan kecuali mangga dalam blender dan mesinkan sekejpa.2. Masukkan dalam mangkuk dan gaulkan dengan mangga muda.3. Hidangkan dengan ikan bakar.
IKAN BAKAR TOMYAM HAMIDAH
Bahan-bahan
2 ekor ikan selardaun limau purutjus limau nipis atau kasturialuminium foilBahan Mesin3 biji cili merah5 biji ciliapi3 tangkai serai1 biji tomatogaram
Cara Memasak
1. Gaulkan semua bahan mesin dan letakkan dalam aluminium foil.2. Letakkan ikan dan daun limau purut. Bungkus kemas.3. Bakar diatas dapur atau dalam oven suhu 200'C selama 20 minit.4. Perahkan limau semasa menghidang.
IKAN 3 RASA HAMIDAH
Bahan-bahan
1 ekor ikan bawal atau siakap [bersihkan dan kelar kedua belah badan]Tepung jagung [untuk salut ikan]1 labu bawang besar ] mayang2 ulas bawang putih ]1 s/b haliaMinyak untuk goring ikanBahan Sos½ cawan sos toamto3 s/b sos cili3 s/b sos tiram3 s/b air1 s/k gulaBahan Hiasan1 pokok daun bawang [potong 3 – 4 cm]2 biji cili merah ]2 biji cili hijau ] mayang2 biji buah tomato [belah 4
Cara Memasak
1. Sapukan tepung jagung disekeliling ikan.2. Gorengkan ikan dalam minyak yg banyak sehingga masak dn kuning keeemasan. Angkat dan letakkan dalam pingan hidangan.3. Keluarkan minyak dan tinggalkan 2 s/b minyak untuk tumis bahan sos sehingga wangi.4. Kacau rata sehingga mendideh. Masukkan bahan hiasan dan tutup api.5. Curahkan kuah sos keatas ikan didalam pinggan hidangan.
HATI GORENG BEREMPAH HAMIDAH
Bahan-bahan
300 gm hati lembu [ potong kecil & nipis]2 biji bawang besar - dihiris bulat22 biji tomato buah [belah 43 biji lada hijau [potong 2 serung]5 urat kacang panjang [potong pendek]kobis bulat [potong kasar]daun kariminyakgaramBahan mesin3 cm halia5 ulas bawang merah3 ulas bawang putih2 s/b rempah kari daging1 s/b jintan manis
Cara Memasak
1. Panaskan minyak dan tumiskan daun kari . Masukkan bahan mesin dan kacau sehingga naik minyak.2. Masukkan hati lembu.. Kacau sebati dan biarkan reneh sehingga naik minyak.3. Masukkan kacang panjang dan kobis.4. Masukkan bawang hiris, lada hijau, tomato dan garam.5. Kacau lagi dan biarkan naik minyak semula.6. Hidangkan dengan nasi atau roti.NOTA:sesuai untuk masakan orang semasa mengandung dan juga dalam pantang melahirkan anak..
DAGING GORENG LADA HITAM HAMIDAH
Bahan-bahan
500 gm daging lembu [potong kecil dan nipis]2 s/b kicap pekat2 s/b tepung jagung ] bancuh1 cawan air ]2 s/b lada hitam [tumbuk]3 s/b minyak untuk menumisgaram secukup rasa...bahan tumis [mayangkan/hiriskan ]5 ulas bawang merah/kecil2 ulas bawang putih1 inci halia1 labu bawang besarbahan hiasan2 tangkai daun sup ]2 tangkai daun bawang ]potong 1 inci1 biji tomato [belah 6]2 biji cili merah2 biji cili hijau
Cara Memasak
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi dan layu.2. Masukkan daging dan gorengkan sehingga daging lembut.3. Masukkan bancuhan air tepung jagung dan kicap pekat.4. Masakkan sehingga pekat dan masukkan bahan hiasan.5. Angkat dan hidangkan dengan nasi atau roti.
SUP TULANG ALA MAMAK HAMIDAH
Bahan-bahan
1 kg tulang2 s/b minyak makan3 s/b rempah sup/kurma [bancuh dgn air sikit]4 biji kentang [belah 4]1 batang carrot [potong kecil]1 pokok daun sup dan daun bawang [hiriskan]1 batang serai [ketuk]2 biji tomato [belah 4]garambawang gorengair secukupnyaBahan tumbuk7 ulas bawang merah3 ulas bawang putih3 sm halia1 s/k lada hitamBahan rempah tumis1 inci kulit kayu manis2 kuntum bunga lawang5 kuntum bunga cengkih2 biji buak pelaga
Cara Memasak
1. Tulang dipotongkan kecil. Basuh dan toskan.2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumbuk dan rempah tumis.3. Masukkan rempah sup/kurma, tulang, serai dan kacau rata.4. Rebuskan sehingga daging di ulang betul-betul lembut.5. Masukkan kentang, carrot, air dan garam. Biarkan mendideh.6. Biarkan reneh sehingga kentang dan carrot lembut.7. Tutup api dan masukkan tomato.8. Masukkan dalam mangkuk hidangan dan taburkan bawang goreng dan daun sup & daun bawang
RENDANG TOK HAMIDAH
Bahan-bahan
1 kg daging [potong sebesar 3 inci]2 cawan santan pekat [1 biji kelapa]1/2 cawan kerisik1/2 biji kelapa [dipotong nipis] >> kakliza x masukkan sebab anak2 tak suka..3 s/b gula merah3 keping asam kepingDaun kunyit [koyakkan]garamBahan mesin2 s/b ketumbar1 s/b jintan manis1 s/b jintan putih1 s/b lada hitam3 kuntum bunga lawang5 kuntum bunga cengkih25 biji cili kering20 biji bawang merah5 cm halia5 batang serai3 cm lengkuas
Cara Memasak
1. Masukkan semua bahan kecuali daun kunyit, kerisik dan asam keping dalam kuali.2. Masakkan dengan api perlahan sehingga pekat dan naik minyak.3. Bila telah pekat masukkan daun kunyit, asam keping dan kerisik. Kacau rata.4. Masakkan lagi sehinggan naik minyak dan cukup pekat. [sebaiknya keringkan sikit rendang ni]5. Hidangkan.
DAGING MASAM MANIS HAMIDAH
Bahan-bahan
500 daging [hiris nipis]5 s/b sos tomato5 s/b sos cilikunyitgaramminyakBahan Hiris1 labu bawang besar3 ulas bawang putih3 cm halia2 biji cili merah2 biji cili hijau
Cara Memasak
1. Perapkan daging dengan sedikit garam dan kunyit sebentar.2. Panaskan minyak dan masukkan daging.Goreng sehingga lembut.3. Masukkan sos tomato dan sos cili.4. Masukkan pula bahan hiris. Kacau dan gaul sebati.5. Angkat dan hidangkan.
RENDANG SOTONG HAMIDAH
Bahan-bahan
500 gm sotong sederhana1 biji kelapa2 s/b kerisikdaun limau purutdaun kunyit [jika suka]garamgulaminyakBahan mesin20 tangkai cili kering10 biji bawang merah3 ulas bawang putih3 batang serai3 sm lengkuas3 sm halia2 sm kunyit hidup
Cara Memasak
1. Bersihkan sotong.Buangkan kulitnya dan basuh. Toskan kering.2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan emsin sehingga naik minyak3. amsukkan santan, kerisek, daun limau dan daun kunyit.4. Kacau sekali sekala dan biarkan sampai naik minyak dan pekat dan agak kering.5. Masukkan sotong dan janggutnya [kepalanya]. Rasakan garam dan masukkan sedikit gula.6. Masakkan sekejap dan biarkan sampai naik minyak . Jangan terlalu lama nanti sotong akan liat.7. Angkat dan hidangkan.
SAMBAL UDANG & PETAI HAMIDAH
Bahan-bahan
500 gm udang [buangkan kulit dan bersihkan]30 biji buah petai1 labu bawang besar [potong gelang]½ cawan jus asam jawa3 s/b sos tomatoMinyakGaramGulaBahan Mesin20 tangkai cili kering10 biji bawang merah2 ulas bawang putih
Cara Memasak
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin sehingga naik minyak.2. Masukkan jus asam jawa dan sos tomato. Kacau rata dn biarkan sehingga naik minyak.3. Masukkan udang, petai , bawang besar dan garam serta sedikit gula. Masakkan sehingga pekat dengan api kecil.4. Bila dah nampak pekat boleh tutup api dan masukkan dalam mangkuk hidangan.
SWEET-SOUR KETAM HAMIDAH
Bahan-bahan
4 ekor ketam [potong 2 dan bersihkan]3 s/b minyak masak3 s/besar sos cili6 s/b sos tomato1 cawan air1 s/k garam1 s/b gula1/2 cawan nenas - jika suka [dipotong dadu]2 biji tomato [dibelah]1 biji telur [pukul sikit]1 pokok daun bawang [mayang 1 inci]Bahan hiris2 ulas bawang putih1 labu bawang besar
Cara Memasak
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan hiris sehingga wangi.2. Masukkan air, sos cili, sos tomato dan ketam. Biarkan mendideh.3. Masukkan garam dan gula sedikit.4. Masukkan telur dan kacau sikit. Biarkan mendideh.5. Masukkan buah tomato dan nenas dan kacau rata.6. Bila dah nampak pekat masukkan daun bawang dan angkat.7. Masukkan dalam pinggan besar..
~ SELAMAT MENCUBA ~
1 comment:
perghhh.. lamanya x makan menu pertama tu.. adoi.. sedapnyaaaaa .. bila nak buatkan untuk a.cik nii??
Post a Comment