:: Allahumma solli a'ala Saidina Muhammad

Bercinta hingga ke syurga.. Ameen

Daisypath Anniversary tickers

Monday, December 20, 2010

CIK-gu..

Saya membelek-belek majalah solusi yang dibeli oleh ayah. Edisi yang ke 26. Saya tertarik dengan kolum "Cetusan". Coretan hasil tulisan Prof. Dr. Sidek Baba : 'Aku dipanggil Cikgu'.

CIKGU BERJIWA DAI'E:
Lapangan dakwah adalah sangat luas. Biarpun kita diposisi mana, hatta sebagai penyapu sampah di jalanan, kita seharusnya mampu mengekalkan jiwa sebagai seorang dai'e. Begitu juga bagi yang bergelar 'cikgu' perlu jua berjiwa dai'e.
Memetik cetusan beliau "Panggilan cikgu padaku panggilan yang mulia. Moga-moga ia mengekalkan diri dengan rasa tawadhuk. Bukan bermaksud berbangga atau riak. Seperti juga apabila seseorang dipanggil ustaz, ia adalah panggilan yang mulia.........."

TERINGATKAN PENGALAMAN
1. Saya tersenyum sendiri bila mengenangkan anak-anak didik yang sangat comel walaupun kadang-kadang menduga hati.
"Cikgu Ustazah fatimah.. saya tak faham" Geli hati mendengar panggilan sebegitu. Ada segelintir yang memanggil saya Cikgu Ustazah Fatimah.... :)

2. Subtopik: saya mengajar tentang adab terhadap ibubapa. Antaranya bermanis muka dengan ibubapa. "Zefrem (bukan nama sebenar), cuba tunjuk kat kawan-kawan semua bermanis muka macam mane?". Dia lantas berdiri, tersengih-sengih sehingga terlihat lesung pipitnya dan tertutup kelopak mata.
Selepas beberapa ketika: sedang saya asyik membelek buku latihan mereka, menyemak tajuk-tajuk yang belum selesai. Zefrem berlari ke arah saya. "Ustazah, tadi Zulaikha peluk saya" Saya terkejut, riak muka Zefrem seperti sangat gembira. "Mane boleh, Zulaikha bukan mahram awak, bukan adik-beradik awak, x boleh peluk, berdosa". Zefrem yang tersengih-sengih dari tadi berdiri di tepi meja guru, terkesima.. " ooo.. tapi nanti kalo dah secondary boleh kan ustazah". "Tak boleh sayang". -Zefrem (bukan nama sebenar) murid darjah satu-


::Terus menerus: mendidik diri, dia dan mereka::

No comments:

"Al-Muhasibi : Tiap-tiap sesuatu ada nilainya, nilai manusia ialah akal dan nilai akal ialah sabar."