:: Allahumma solli a'ala Saidina Muhammad

Bercinta hingga ke syurga.. Ameen

Daisypath Anniversary tickers

Sunday, May 10, 2009

Buta Mata tapi Celik Mata Hati

PROGRAM PEMBANGUNAN INSAN BERMODULAR OKU ISTIMEWA
Anjuran bersama: PERKIM, JAWI dan MAB


"Saudara baru OKU melaksanakan praktikal solat"

"Boleh tolong tak g jadi wakil PERKIM UKM untuk program bengkel orang buta solat?" Pinta sahabat penulis malam sebelum program ini diadakan. "Boleh" Pada tanggapan penulis, kami adalah peserta bagi bengkel tersebut. Memandangkan penulis tidak pernah terdedah bagaimana untuk menguruskan dan membantu OKU, penulis tertarik dah terus bersetuju untuk menyertai bengkel tersebut.

Setibanya kami di tempat kejadian...

"Pendaftaran peserta kat mane ye puan?" Penulis bertanya kepada puan yang duduk bersebelahan pintu masuk. "Dari mana?" "UKM" Jawab penulis ringkas. "Sila duduk dibelakang tempat duduk peserta ye, pemerhati..". Penulis 'kepelikan' mendengar jawapan tersebut. Tanpa soal penulis bersama dua orang sahabat lagi (yang turut serta) mengatur langkah menuju ke kerusi dibelakang peserta.

Selang beberapa minit...

Ustaz muttaqiin (dari PERKIM) memanggil kami keluar dari dewan.

Di luar dewan...

"Bengkel mula dalam pukul 3 lebih.. Kamu 5 orang jadi fasi dan bantu saudara baru OKU (buta) memperbaiki solat mereka." Kami bertiga (penulis dan 2 orang sahabat tadi) saling berpandangan.. Rupa-rupanya bukan jadi peserta tapi jadi fasi rupanya.. Kami dah tersalah anggap.."Membantu saudara baru OKU"

Bersyukur dengan nikmat pancaindera yang dikurniakan Allah..

Penulis kagum dengan semangat saudara baru OKU dalam mendalami Islam.. Dalam serba kekurang, mereka nampak bersemagat dan jelas riak wajah yang jelas bersungguh-sungguh ingin memahami Islam.

Penulis terkesan dengan kata-kata seorang peserta bengkel:

"Kamu buta, adakah kamu ingin buta buat kali kedua disebabkan tidak mahu menerima kebenaran Islam?" Persoalan yang diajukan kepada sahabat-sahabatnya yang lain ketika slot perkongsian bersama saudara baru. "Subahanallah, walhamdulillah, wallahuakbar" Getus hati penulis melihat respon dan reaksi wajah-wajah yang dicampakkan nur hidayah kedalam hati mereka.


"Praktikal"

Sedangkan insan yang buta mampu melihat kebenaran Islam dengan 'mata hati' mereka, inikan pula kita insan yang diberi peluang untuk melihat kebesaran penciptaan Allah dimuka bumi dan cakerawala...ADAKAH KAMU TIDAK BERFIKIR???..


"Sebahagian yang turut terlibat"

Semoga Allah tetapkan hati-hati kita, hati orang-orang yang menerima kebenaran Islam , sentiasa thabat dalam norma-norma hidup Islam, hidup dan mati dalam Islam dan dilimpahi keimanan dan sentiasa dalam redhaNya.. AMIN..

No comments:

"Al-Muhasibi : Tiap-tiap sesuatu ada nilainya, nilai manusia ialah akal dan nilai akal ialah sabar."